Palkitulla Espoon Asunnoilla pitkäaikainen kumppanuus Talokeskuksen kanssa

734bbbe9ed8a40f62f884ae9c6246fcc9d8bc78b
Kuva: Espoon Asuntojen kuva-arkisto

Espoon Asunnot Oy palkittiin kesäkuussa määrätietoisesta energiatehokkuustyöstä suomalaisten energiatehokkuussopimusten 20-vuotisjuhlaseminaarissa. Espoon kaupungin omistama vuokra-asuntoyhtiö on ollut energiatehokkuussopimuksissa mukana jo 15 vuoden ajan. Talokeskus on tuottanut Espoon Asunnoille kulutusseurantapalvelua vuodesta 2006 ja huolehtinut kulutustietojen kirjaamisesta VAETS-energiatehokkuussopimuksen edellyttämällä tavalla. (VAETS = vuokra-asuntoyhteisöjen energiatehokkuussopimus)

”Pienistä puroista syntyy iso virta” kuvastaa hyvin sitä energiatehokkuustyötä, jota Espoon Asunnoissa on määrätietoisesti tehty vuosien ajan. Talotekniikkainsinööri Untamo Aukio kertoo, että yksittäisiä energiatehokkuuteen tähtääviä toimia 15000 vuokra-asuntoa käsittävässä kiinteistökannassa on tehty jopa lähes pari tuhatta. Suurin osa niistä on pieniä toimenpiteitä kuten ikkunoiden tiivistämistä ja ilmanvaihdon sekä lämmityksen säätämistä.

”Toki isojakin energiatehokkuutta parantavia korjauksia on tehty, mutta pienten toimenpiteiden myötä on saatu pikkuhiljaa isännöitsijät ja tekniset henkilöt mukaan kiinnittämään jokapäiväisessä toiminnassaan huomiota näihin asioihin”, Untamo Aukio kertoo.

Kulutusseurannan avulla todellisia säästöjä

”Ei voi tehdä mitään korjausliikkeitä, jos kulutuksia ei seurata eikä tiedetä mihin suuntaan ne ovat menossa.”

Kulutusseurantapalvelu on Aukion mukaan energiatehokkuuden parantamisessa aivan välttämätön työkalu: ”Ei voi tehdä mitään korjausliikkeitä, jos kulutuksia ei seurata eikä tiedetä mihin suuntaan ne ovat menossa. Olemme saavuttaneet lämmitysenergiassa todellisia säästöjä: esimerkiksi lämpöindeksi on laskenut viimeisen viiden vuoden aikana 8 %, mikä on merkittävä summa 9 miljoonan euron kokonaispotista.”

Kulutusseurannan käyttöä on pikkuhiljaa viety myös isännöitsijöiden päivittäiseen työhön. Kiinteistönhuolto Espoon Asunnoilla on ulkoistettu, ja myös näitä sopimushuoltoliikkeitä tullaan yhä enemmän vastuuttamaan taloudellisen kepin ja porkkanan avulla käyttämään työkalua hyväkseen arjessa.

”Kulutusseurannan ohella Espoon Asunnoilla on käytössä Tampuurin huoltokirja- ja ilmoitusosiot, joiden avulla pystymme seuraamaan huollon toimintaa ja tarkastelemaan huollon tehokkuutta, joka vaikuttaa ainakin välillisesti energiatehokkuuteen. Käytössä on myös rakennusautomaatio-osio, jonka kautta pystytään olemaan Tampuurista suoraan yhteydessä kiinteistön automaatiojärjestelmiin kuten lämmitystä ja valaistuksia ohjaaviin järjestelmiin ja saamaan esimerkiksi hälytyksiä niistä”, Untamo Aukio kertoo.

Vaativa ja aktiivinen asiakas

”Espoon Asunnot on erittäin aktiivinen ja valveutunut asiakas, joka tietää mitä haluaa. Heillä on oma tekeminen kirkkaana mielessä ja esimerkiksi Tampuurin käytön osaaminen ja hyödyntäminen on korkealla tasolla”, kertoo Energiaratkaisut-yksikön päällikkö Päivi Pääkkönen Talokeskukselta.

Trendiraportti
Kulutusseurantapalvelu tuottaa raportteja jotka ovat pohjana kaikelle energiatehokkuustyölle. Kuvan malliraportti ei liity Espoon Asuntoihin.

Kaikki Espoon Asuntojen n. 300 kiinteistöä ovat kulutusseurantapalvelussa (sähkö, lämpö, vesi). Sähkö ja lämpö sekä joiltain osin myös vedenkulutus ovat etäluennassa, jolla tiedot saadaan automaattisesti tuntikulutuksina suoraan Tampuuriin. Talokeskus vastaa siitä, että data tulee ajallaan ja lukemat ovat ajan tasalla, ja antaa apua ja konsultointia asiakaspalveluna. Lisäksi Talokeskus toimittaa kulutustiedot suoraan VAETS-järjestelmään ja on mukana raportoinnissa.

”Sopimuksen edellyttämä tietojen kirjaaminen helpottaa huomattavasti meidän työtämme raportoinnissa, koska se täytyy tehdä määrämuotoisesti”, Untamo Aukio toteaa ja jatkaa: ”Kumppanuus Talokeskuksen kanssa on pitkäaikainen ja yhteispeli energianhallinnassa on ollut sujuvaa.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s